Prio 2 larm

I onsdags hade jag förmånen att få tillbringa dagen med ambulanspersonalen i Norrtälje. Jag fick vara en del av deras arbetsdag och vi hade en utryckning som jag fick följa med på. Cecilia ambulanssjukvårdare och Leif ambulanssjuksköterska fick ett prio 2 larm där det var en äldre man som ramlat på ett äldreboende och inte kunde komma upp själv. Han klagade även på värk i höften. Cecilia och Leif var lugna och professionella i sin hantering av mannen och få honom att känna sig trygg trots värken. Inom knappt en timme från att larmet inkom så lämnade vi mannen till personalen på akutmottagningen. Här slutar ambulansens uppdrag och de vet inte vad som sker med mannen efteråt eller om de "satt" rätt diagnos på honom. Var det en bruten höft eller var det "bara" värk från fallet men ingen fraktur? Denna typ av larm är väldigt vanlig och mannen hade även åkt ambulans tidigare i somras med Cecilia som kände igen honom.


Eftersom detta var en relativt "lugn" dag så hade jag möjlighet att prata med ambulanspersonalen om deras arbete och vardag. De har många goda idéer och tankar om hur vi kan arbeta tillsammans över gränser och därmed möjliggöra att ge en god och nära vård till patienterna. Vi diskuterade bland annat enkla ingrepp som ambulansen skulle kunna göra utan att behöva åka till akuten, såsom kateterbyte. Det händer med jämna mellanrum att patienter som behöver kateterbyte åker akut med ambulans till akutmottagningen på sjukhuset för att byta kateter....det är något som vi kan göra annorlunda ur både ett hälsoperspektiv för patienten och en samhällskostnad. Vi pratade även om gemensam kompetensutveckling, Magdalena ambulanssjuksköterska, berättade om när hon hade en utbildning med personalen på ett äldreboende om såromläggning som var väldigt uppskattad. Varför gör vi inte mer gemensamma kompetensutvecklingsinsatser och låter duktiga, erfarna medarbetare utbilda andra inom vård och omsorg för att höja kunskapsnivån? Det ska vi absolut utforska vidare!

Tack till gänget som jobbade dagpass den 23 oktober för att ni tog väl hand om mig och delade med er av era erfarenheter och tankar om förbättring!

Cecilia kör ambulansen till äldreboendet där ett prio 2 larm inkommit från

Framme vid äldreboendet, Cecilia och Leif lastar ur båren och utryckningsväskan

Uppdraget slutfört, patienten har lämnats till akutmottagningen

29 views0 comments

Recent Posts

See All

Riskgrupp som målgrupp i en pandemi

Att driva ett innovationsprojekt där målgruppen är en riskgrupp i Corona-tider förändrade mycket. Från att vi haft flera aktiviteter igång till att få ställa in och pausa alla bra initiativ. Det blev

Prenumerera på nyhetsbrevet

  • White Facebook Icon

© ReThink | Redesign | Realise